Kako da iskoristite telefon kao WiFi ruter?

Apple je pokrenuo novu seriju reklama za iPad Pro tablet
03/02/2017
Kako će se opet igrati najpopularnija „Zmijica“ na novoj Nokiji 3310
24/02/2017

Povežite laptop ili tablet na internet preko mobilnog telefona

Poneli ste laptop ili tablet, imate posla ili vam je jednostavno dosadno, ali nigde u blizini nema WiFi mreže. Na svu sreću, ako vaš smartfon ima signal i imate paket sa uplaćenim prenosom podataka možete da ga iskoristite da se povežete na internet i to preko drugih uređaja. Tajna se zove Mobile Hotspot, WiFi Hotspot ili Tethering. U pitanju su fraze na engleskom jeziku koje nemaju bukvalni prevod, ali bi mogle da se podvedu pod nešto poput „prenosiva pristupna tačka“. U svakom slučaju, u pitanju je jedna te ista stvar.

Šta je zapravo „Mobile Hotspot“
Ukratko, preko opcije WiFi Hotspot vaš mobilni telefon postaje bežični ruter na koji se mogu kačiti drugi uređaji i koristi njegovu vezu sa internetom preko SIM kartice. Povezivanje telefona i drugog mobilnog uređaja najčešće se obavlja preko direktne WiFi veze sa tabletom ili laptopom koji želite da povežete na net. Dakle, prvo se povežu smartfon i laptop (ili tablet), pa je samim tim i prenosivi računar povezan na internet. Pojedini telefoni, tableti i laptopovi mogu se povezivati međusobno i preko USB kabla ili Bluetooth-a, ali je povezivanje preko WiFi konekcije najjednostavnije.

WiFi Hotspot na Android telefonu
Zbog razlika u interfejsu, nemaju svi Android telefoni isti softver, pa će traženje podešavanja za WiFi Hotspot biti malo teže. Zato ćemo dati i neke opšte odrednice u okviru uputstva korak po korak. Prva stvar je svakako da uđete u Settings, pa da nađete deo Wireless & Networks i tu nađete Tethering & portable hotspot. U slučaju da ovoga nema, kliknite More… ili potražite odvojenu ikonicu ili meni – Mobile Hotspot & Tethering, Mobile Hotspot, WiFi Hotspot, Portable Hotspot, Tethernig, WiFi Tethering. Ako koristite meni na srpskom jeziku, potražite Mobilna pristupna tačka, WiFi deljenje i slično.

Nakon toga trebalo bi da imate on/off dugme kojim uključujete mobilnu pristupnu tačku i kada je aktivirate možete i da je zaštitite. Za početak, možete da birate ko će moći da se zakači na vaš ruter i da postavite lozinku. Opcija Allow all pušta svaki uređaj, a ako odaberete Allowed devices only onda ćete prilikom svakog kačenja nekog uređaja prvo vi to morati da odobrite. Poenta je u tome što ako aktivirate WiFi Hotspot na vašem telefonu, on će biti vidljiv svima kao otvorena WiFi mreža. Ne želite da se svi iz hotela ili kafića kače preko vas na internet, pa zato uvek uključite opciju da vi odobravate koji uređaji mogu da koriste Hotspot.

Personal Hotspot na iPhone-u
Kod svakog iPhone-a koji koristi trenutno aktuelnu verziju operativnog sistema iOS10 postpuak je isti. Prvo idete na ikonicu Settings pa zatim birate Cellular. Nakon toga kliknete na Cellular Data Options i na sledećem ekranu na Cellular Data Network. Tu imate tab Personal Hotspot gde možete podesiti korisničko ime i lozinku. Kada to uradite vratite se na Cellular gde bi trebalo da imate Personal Hotspot opciju. Kliknite na nju i uključite je. Ispod imate lozinku preko koje će se kačiti drugi uređaji i koju možete promeniti kao i podešavanja na koji način će se drugi uređaji kačiti (WiFi, Bluetooth ili kablom).